«ΕΜΦΥΛΙΑ ΕΠΗ»

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

 «Εμφύλια έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου | 20:00
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Παραστάσεις στην Καλαμάτα 

  • Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 21.00
  • Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 21.00
  • Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 20.00

Συμπαραγωγή
ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας – ΜΜΑ

Έγραψαν για την παράσταση μετά την πρεμιέρα της στην Καλαμάτα
«Μια παράσταση – μουσική συμφωνία, Με ερμηνεία της εξαιρετικής, out of this world, Χρυσάνθης Δούζη».
 Λίνα Γιάνναρου – Καθημερινή

«Η καθηλωτική ερμηνεία της Χρυσάνθης Δούζη Ένα κείμενο ταξίδι στη μνήμη της ελληνικής ιστορίας».

Νίκος Παπαηλιού – Athens Voice

«Η μουσική (Δημ. Οικονομάκης) αποτελεί ένα υπέροχο, απολαυστικότατο τμήμα της παράστασης. Είναι βαθιά ανθρώπινη, “κεντρίζει” το συναίσθημα. Τα “Εμφύλια έπη” ήρθαν για να συζητηθούν».

Γιούλα Σαρδέλη, Elefteria Online

 Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, παρουσιάζει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 8:00 το βράδυ στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας το έργο «Εμφύλια έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου. Ερμηνεύει η Χρυσάνθη Δούζη υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Μαργαρίτη. Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Οικονομάκης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ελένη Μανωλοπούλου, ενώ τα βίντεο της παράστασης υπογράφουν η Χρυσούλα Κοροβέση και ο Μάριος Γαμπιεράκης. Τη Χρυσάνθη Δούζη πλαισιώνει επί σκηνής ο μουσικός Δημήτρης Μπακέας.

Τα «Εμφύλια έπη» έκαναν πρεμιέρα στην Καλαμάτα τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ τον Μάιο του 2019 ταξίδεψαν στη Νίκαια της Γαλλίας αποσπώντας θερμές κριτικές.

Μια παράσταση για τη μνήμη

Η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία είναι οι συνδετικοί κρίκοι των τεσσάρων ενοτήτων από τις οποίες αποτελείται το έργο. Αυτά τα δύο μεγάλα θέματα αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας: Ο αλαζών και νάρκισσος Αλκιβιάδης με φόντο τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (5ος αι. π.Χ.), o πρίγκιπας Δημήτριος Παλαιολόγος, από τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου των Παλαιολόγων στην Πελοπόννησο (15ος αιώνας), ο οπλαρχηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος με φόντο τον εμφύλιο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τέλος ο ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, πρωταγωνιστής του εμφυλίου της δεκαετίας του 1940, αποτελούν τα βασικά πρόσωπα. Διαφορετική ιστορική αφετηρία, κοινό φόντο: ο εμφύλιος πόλεμος.

Το κάθε αφήγημα αρχίζει με τη ραδιοφωνική αναγγελία του θανάτου του εκάστοτε πρωταγωνιστή και τον επιμνημόσυνο λόγο που εκφωνεί μια ανώνυμη γυναίκα. Καθώς το πνεύμα του εκλιπόντος αναλαμβάνεται, η γυναίκα συνδιαλέγεται μαζί του, άλλοτε σαν κορυφαία αρχαίου χορού που εκπροσωπεί τη μέση έκφραση της κοινότητας κι άλλες φορές σαν τη συνείδηση που τον ελέγχει, συνοψίζοντας τις πράξεις του βίου του.

Τα «Εμφύλια έπη» είναι η Ελλάδα στον καθρέφτη. Μια παράσταση-στοχασμός πάνω στην Ιστορία. Μια παράσταση για τη μνήμη. Μια παράσταση, της οποίας ο αφηγηματικός τρόπος διέπεται από κυνισμό, πρόκληση, ναρκισσισμό, γελοίο, πτώση, σπαραγμό. Μια παράσταση με πολλή μουσική που προκαλεί τη φαντασία του θεατή με το ηχητικό της περιβάλλον.

 Σκηνοθετικό σημείωμα
Αλαζονεία, ναρκισσισμός, ακούσια και εκούσια προδοσία αρχών και αξιών προκειμένου να ικανοποιηθεί το «εγώ» της εξουσίας, και όλα αυτά με φόντο εμφύλιους σπαραγμούς και ανθρώπινο πόνο. Κι ένας παντεπόπτης οφθαλμός που σιωπηλά παρακολουθεί το δράμα της διαχρονικά σπαρασσόμενης ύπαρξης. Μια παράσταση πολιτική και συνάμα τελετουργική που βάζει την Ελλάδα μπροστά στον καθρέφτη.

Γιάννης Μαργαρίτης «Εμφύλια έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου

Με την Χρυσάνθη Δούζη

 Σκηνοθεσία, φωτισμοί | Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική | Δημήτρης Οικονομάκης
Επιμέλεια σκηνικού και κοστουμιών | Ελένη Μανωλοπούλου
Βίντεο | Χρυσούλα Κοροβέση – Μάριος Γαμπιεράκης
Μουσικός επί σκηνής | Δημήτρης Μπακέας
Φωτογραφίες | «Εύφορη Γη»

Τιμές εισιτηρίων
8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 € 18 €

Διάρκεια
2 ώρες και 10 λεπτά (με διάλειμμα)  

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

 

Eισιτήρια
210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα

 Πληροφορίες

«ΕΜΦΥΛΙΑ ΕΠΗ» - PhotoGallery

Μια παράσταση - μουσική συμφωνία, Με ερμηνεία της εξαιρετικής, out of this world, Χρυσάνθης Δούζη.
Η καθηλωτική ερμηνεία της Χρυσάνθης Δούζη Ένα κείμενο ταξίδι στη μνήμη της ελληνικής ιστορίας
Η μουσική (Δημ. Οικονομάκης) αποτελεί ένα υπέροχο, απολαυστικότατο τμήμα της παράστασης. Είναι βαθιά ανθρώπινη, “κεντρίζει” το συναίσθημα. Τα “Εμφύλια έπη” ήρθαν για να συζητηθούν. …. σίγουρα θα μείνει εντυπωσιασμένος από την πένα του κ. Χατζηαντωνίου, ο οποίος ξετυλίγει μπροστά μας ένα δράμα, ένα σπαρακτικό έπος με όλα τα στοιχεία του τραγικού.
Απλά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ παράσταση. Εκπληκτική σκηνοθεσία από τον κύριο Μαργαρίτη, υπέροχη μουσική από τον Δημήτρη Οικονομακη, αποδομένη άψογα από τον ταλαντούχο μουσικό Δημήτρη Μπακέα, απόλυτα δεμένη με την πλοκή, πολύ ωραία οπτικά εφέ και μια μεστή και άρτια ερμηνεία που καθηλώνει από την κυρία Δούζη σε ένα καλόγραμμενο και γεμάτο πληροφορίες κείμενο του κυρίου Χατζηαντωνίου. με την εκπληκτική Χρυσάνθη Δούζη.
Παναγιώτης Ανδρέας Δραγιώτης
Έμφασις 91,8
Η ερμηνεία της Χρυσάνθης Δούζη λοιπόν είχε πάθος, είχε ένταση, είχε δαιμόνιο, είχε έμπνευση, είχε ουσία. Ήταν μάλλον η πρώτη φορά για μένα που ένιωσα ν’ ανατριχιάζω για τόση πολλή ώρα από μία ερμηνεία. Η Χρυσάνθη Δούζη με κατέπληξε με τις φωνητικές της δυνατότητες. Ερμήνευσε εκπληκτικά τα τραγούδια της παράστασης με τη βαθιά φωνή της και άλλαζε ποιότητες και χροιά φωνής στο δευτερόλεπτο, σε σημείο που δεν καταλάβαινες πια αν παίζει ένας άνθρωπος πάνω στη σκηνή ή πολλοί. ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ «ΕΜΦΥΛΙΑ ΕΠΗ» …..Πραγματικά λοιπόν, Τα “Εμφύλια Έπη” είναι ένα έργο που πιο σύγχρονο δε γινόταν!