Μη χάσετε την Οδύσσεια σε μια εξαιρετική παράσταση στο θέατρο Πέτρας

Ένα συμβολικό παραμύθι με πνευματικές προεκτάσεις σε μια παράσταση που κάνει το θεατή συνοδοιπόρο του Οδυσσέα.

Αφήγηση του σπουδαίου έργου του Ομήρου με τον εξαιρετικό τρόπο που το είδε ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης, με τίτλο “Οδυσσέως σχεδία”, μπορεί να απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό απόψε, 27 Αυγούστου, στην τελευταία του παράσταση στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.

Ο Γιάννης Μαργαρίτης είδε τον αέναο μύθο με ευαισθησία και γνώση και μέσα στα 90 λεπτά της παράστασης κατάφερε να αποδώσει τα χρώματα, το μύθο και τις εμβληματικές περιπέτειες του Οδυσσέα και των συντρόφων του, αναδεικνύοντας το φιλοσοφικό και πνευματικό υπόβαθρο του έργου.

Η Οδύσσεια είναι ένα άκρως γοητευτικό παραμύθι με φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια, που εύκολα διαβαίνει όποιος ταξιδευτής επιθυμεί, μέσα από την αφήγηση, να γίνει συνοδοιπόρος του Οδυσσέα. Είναι ένα κείμενο αρχετυπικό, ποιητικό, που μπορεί να διαβαστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Μύηση στην ενήλικη ζωή. Επώδυνη διαδρομή προς τη γνώση, πορεία προς την ουσιαστική ενηλικίωση, καταγραφή ενός περάσματος από την προϊστορία των ηρώων και των κατορθωμάτων τους, όπως καταγράφονται στα Έπη, στην εποχή της ιστορίας του νοήμονος όντος. Πέρασμα από τη βουκολική οικονομία του ανταλλάξιμου προϊόντος στην πρώιμη καπιταλιστική οικονομία του οικογενειακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δικαίου. Αγώνας για την επιστροφή στη μήτρα και την αναγέννηση.

Το εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας” αποτελεί ένα συμβολικό έργο και για τον καιρό της πανδημίας, μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας

Ώρα παραστάσεων: 21.30
Διάρκεια: 90 λεπτά

Πηγή: https://www.thetoc.gr/politismos/article/mi-xasete-tin-odusseia-se-mia-exairetiki-parastasi-sto-theatro-petras/