Χρυσάνθη Δούζη: «Η Οδύσσεια είναι μύηση στην ίδια τη ζωή»

«Η Οδύσσεια εκφράζει, κατά τη γνώμη μου, ένα ταξίδι γεμάτο δοκιμασίες που οδηγεί στην ουσιαστική ενηλικίωση. Είναι μύηση στην ίδια τη ζωή», αναφέρει στο artplay.gr η ηθοποιός Χρυσάνθη Δούζη, με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, «Οδυσσέως Σχεδία», στις 31 Ιουλίου στο Κάστρο της Καλαμάτας  και σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Χρυσάνθη Δούζη

«Ο εξωτερικός νόστος του Οδυσσέα παρακολουθεί τον εσωτερικό του νόστο. Ο Οδυσσέας δεν περιπλανιέται απλώς στη θάλασσα της Μεσογείου αλλά και στην άβυσσο της ίδιας της ψυχής του, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό. Την πραγματική του ταυτότητα. Από κανένας, Ούτις όπως λέει στον Πολύφημο ότι ονομάζεται, ανακαλύπτει σταδιακά τον Οδυσσέα, το βλαστάρι των Θεών.

Όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης σε μια ιδιαίτερη στιγμή για το θέατρο λόγω της πανδημίας, λειτουργώντας αφενός με γνώμονα την καλλιτεχνική έκφραση, αφετέρου λαμβάνοντας υπόψιν μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δημιουργούμε, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας, μια παράσταση που θα παιχθεί κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους. Ο Κώστας Αρζόγλου, ο Νίκος Καρδώνης και ο Στάθης Κόικας είναι οι εξαιρετικοί συνάδελφοι ηθοποιοί, με τους οποίους συνεργάζομαι για πρώτη φορά. Ανήκουμε σε διαφορετικές γενιές και αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στον αφηγηματικό τρόπο της παράστασης. Ο κάθε ηθοποιός κουβαλάει διαφορετικές εμπειρίες και έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Κατά συνέπεια, αυτά τα στοιχεία είναι που εμπλουτίζουν τους αυτοσχεδιασμούς μας στις πρόβες.

Η παράσταση είναι βασισμένη σε ραψωδίες από την Οδύσσεια, στην εξαιρετική μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σε δραματουργική επεξεργασία και θεατρική προσαρμογή του Πλάτωνα Μαυρομούστακου και του Γιάννη Μαργαρίτη που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης. Ο Δημήτρης Οικονομάκης έχει γράψει μουσική που συνοδεύει όλη την παράσταση. Η Ελένη Μανωλοπούλου ετοιμάζει τα ιδιαίτερα κοστούμια μας, που θα μας μεταμορφώνουν στους πολλαπλούς ρόλους που ερμηνεύουμε. Ο Αλέκος Αναστασίου με τους φωτισμούς του θα δώσει το τελικό στίγμα στην όψη της παράστασης.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να αφηγηθούμε το εμβληματικό κείμενο στα Αρχαία θέατρα, τα αρχαία εκκλησιαστήρια, τα Κάστρα της Πελοποννήσου αλλά και στους υπόλοιπους σταθμούς του ταξιδιού μας, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Αισθάνομαι ότι τα καλοκαιρινά βράδια του Αυγούστου, ο λόγος του Ομήρου θα αποκτήσει ένα διαφορετικό νόημα για μας, όταν θα ακουστεί σε αυτούς τους μαγευτικούς χώρους.

Θα ήθελα πολύ να μπορούσαμε να μεταδώσουμε τον ιαματικό, πολλές φορές παρηγορητικό χαρακτήρα του εμβληματικού κειμένου. Μετά την εποχή του αναγκαστικού μας εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, φτιάχνουμε μια παράσταση που θέλει να ταξιδέψει τους θεατές της, να τους οδηγήσει στην ανοιχτή γραμμή των οριζόντων».

Χρυσάνθη Δούζη

Πηγή συνέντευξης: https://artplay.gr/theatro/chrysanthi-doyzi-i-odysseia-einai-myisi-stin-idia-ti-zoi