Πήγαμε στη γενική δοκιμή του ‘Εμφύλια Έπη’ – Μέγαρο Μουσικής

Αγαπητοί αναγνώστες, διακόπτουμε το – κατά τα άλλα – ψυχαγωγικό πρόγραμμά μας, για να μεταδώσουμε μία έκτακτη είδηση. Ο εμφύλιος πόλεμος, όπως και κάθε πόλεμος, έχει να κάνει με πρόσωπα και συμφέροντα. Στην περίπτωση δε του εμφυλίου πολέμου, τα ελατήρια, τα κίνητρα και τα μοτίβα επίθεσης είναι ακόμα πιο ειδεχθή, λόγω του ότι ο αδελφός προτίθεται να σκοτώσει τον αδελφό του, για την εξουσία και τα συμπράγκαλά της. Μία χώρα που έχει βιώσει εμφύλιο, γνωρίζει αγόγγυστα ποια είναι η πλέον μαύρη σελίδα της ιστορίας της. Στην Ελλάδα μας μάλιστα, οι εμφύλιοι αποτελούν ολόκληρο τόμο. Με ένα κομμάτι αυτού του κατάμαυρου τόμου ασχολήθηκε ο Φαίδων Χατζηαντωνίου, ο οποίος έγραψε το «Εμφύλια έπη». Στη συνέχεια ο Γιάννης Μαργαρίτης σκηνοθέτησε και φώτισε και ο Δημήτρης Οικονομάκης έντυσε με μουσική. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η κυρία Ελένη Μανωλοπούλου. Και μετά… μετά ήλθε η Χρυσάνθη Δούζη.
Τι απίστευτος χαμαιλέων είναι αυτός; Τι φαινόμενο ηθοποιού είναι πάλι τούτο; Δεν είναι εύκολο να περιγραφεί η σκηνική παρουσία της κυρίας Δούζη, δεν είναι καν δύσκολο. Μόνο όταν δεις, εκεί πάνω, μόνο τότε μπορεί να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της ιδιοφυίας της. Η πρωταγωνίστρια αλώνισε τη σκηνή της αίθουσας «Νίκος Σκαλκώτας», μιλώντας για τους τέσσερις μαύρους χαρακτήρες, τους οποίους ζωντάνεψε για τις ανάγκες της παράστασης. Και η φωνή της άλλαζε από σημείο σε σημείο, με εμένα να ψάχνομαι να βρω πού είναι τα εφέ για τις αλλαγές εκείνες και πώς γίνεται να είναι τόσο τέλειος ο συντονισμός. Η σπουδαία ηθοποιός άλλαξε κοστούμια, μεταμορφώθηκε και μαζί της ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο, σε τέσσερις από τις εμφύλιες στιγμές της πατρίδας μας.
«ΕΜΦΥΛΙΑ ΕΠΗ»
 Ο Αλκιβιάδης, o πρίγκιπας Δημήτριος Παλαιολόγος, ο οπλαρχηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νίκος Ζαχαριάδης. Όλοι τους απόλυτοι διαφεντευτές καταστάσεων την εποχή που έζησαν, με εξουσία ζωής και θανάτου πάνω σε συνανθρώπους τους, όλοι τους υπεύθυνοι για τις έντονα μελανές σελίδες του βίου του κράτους μας. Η κυρία Δούζη έγινε για κάθε μισή ώρα διάρκειας ένας από εκείνους τους χαρακτήρες, αναφέρθηκε, διηγήθηκε, μίλησε, άστραψε και βρόντησε και τραγούδησε. Πήδηξε πάνω στο τραπέζι του σκηνικού, γονάτισε κάτω απ’ αυτό, έδειξε πως ένας μονόλογος δύο ωρών δεν είναι τίποτα μπροστά στο τάλαντο και τη σκληρή δουλειά της και μας έκανε να αδημονούμε για την επόμενη θεατρική παρουσία της.
Δίπλα της, στη σκηνή, ο πολύ-μουσικός Δημήτρης Μπακέας, ο οποίος με πνευστά και κρουστά συνέτεινε στην ένταση και τη μουσική επένδυση του θρύλου. Μου έκανε εντύπωση το ότι κάθε αναφορά σε έναν από τους τέσσερις ξεκινούσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με την κυρία Δούζη να ετοιμάζει και να σερβίρει την εξόδιο ακολουθία, για να εξιστορήσει στη συνέχεια τα έργα και τις ημέρες του καθενός από τα τέσσερα πρόσωπα. Η ευρηματική, γεμάτη έξυπνους φωτισμούς και μοναδικά δυναμική σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη, μετατρέπουν την παράσταση σε μανιφέστο. Είναι η αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, είναι όμως και η κραυγή που θέλει να κατακυριεύσει τα σύμπαντα και να μας προειδοποιήσει για τους επόμενους που θα θελήσουν να κάνουν τα ίδια. Και που δυστυχώς δεν θα μπορούμε να τους αποτρέψουμε από το να το κάνουν.
Φεύγοντας από το Μέγαρο δεν σταμάτησα να σκέφτομαι ό,τι έχω διαβάσω για τους τέσσερις διαβολάνθρωπους και ιδιαίτερα τον Ζαχαριάδη. Αυτή η παράσταση είναι μία συγκινητική προσπάθεια αφύπνισης. Δεν αντέχει άλλες μαύρες σελίδες αυτή η άμοιρη γη. Δεν τις θέλει, δεν τις χρειάζεται. Μπορεί ο πόλεμος να θεωρείται αναγκαίο κακό, ο εμφύλιος όμως μόνο κακό είναι. Πηγάζει από τον άνθρωπο βέβαια. Το παραμύθι του Κάιν και του Άβελ έχει πολλούς οπαδούς. Και συνεχιστές… Εκπληκτικό έργο, θαυμάσια παράσταση, ελπίζω να σκεφτούν σοβαρά οι συντελεστές να την ανεβάσουν για σεζόν. Πολύς κόσμος θα κερδίσει από τούτη τη δουλειά. Να πάτε όλοι στο Μέγαρο απόψε!
Κώστας Κούλης
«Εμφύλια έπη»
του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου
Με την Χρυσάνθη ΔούζηΣκηνοθεσία, φωτισμοί | Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική | Δημήτρης Οικονομάκης
Επιμέλεια σκηνικού και κοστουμιών | Ελένη Μανωλοπούλου
Βίντεο | Χρυσούλα Κοροβέση – Μάριος Γαμπιεράκης
Μουσικός επί σκηνής | Δημήτρης Μπακέας
Φωτογραφίες | «Εύφορη Γη»

Τιμές εισιτηρίων
8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 €
Διάρκεια
2 ώρες και 10 λεπτά (με διάλειμμα)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

Eισιτήρια
210 72 82 333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα

Πληροφορίες
http://www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.instagram.com/megaron_athens/
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall
https://twitter.com/MegaronAthens
https://dipethe.kalamatafaris.gr

Πηγή άρθρου: https://www.noizy.gr/cinema-theatre/theatre-reviews/geniki-dokimi-emfylia-epi-megaro-mousikis?fbclid=IwAR3-PymOhGekxvNrQFvD2TeVSyLa_RiRoO2KjLwGeB1e6g4_GTPskq_wBvc