ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
“Οδυσσέως σχεδία”

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Παραστάσεις περιοδείας

Όλες οι παραστάσεις  σε αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου δίνονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 • 31/7 Κάστρο Καλαμάτας
 • 1/8 Κάστρο Καλαμάτας
 • 8/8 Αρχαία Μεσσήνη. Αρχαίο Θέατρο
 • 10/8 Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας
 • 11/8 Αμφιθέατρο Μελιγαλά
 • 12/8 Μυστράς
 • 17/8 Τάφρος Κάστρου Μεθώνης
 • 19/8 Αρχαία Ήλιδα
 • 21/8 Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης
 • 26/8 Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου Τρίπολη
 • 27/8 Θέατρο Πέτρας Πετρούπολη (Αττική)
  • Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, Προπώληση, Άνεργοι – φοιτητικά 8 ευρώ

Γίνονται κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο του θεάτρου: 2721082616 (09:30-13:30).
Προπώληση εισιτηρίων στο πνευματικό κέντρο και στο δήμο Πετρούπολης καθώς και πριν την παράσταση.

Ώρα έναρξης: 21:00, Διάρκεια: 90’

Επισημαίνεται ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο του Θεάτρου (είσοδος στο θέατρο, τοποθέτησή στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).

“Οδυσσέως σχεδία” Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας παρουσιάζει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιουλίου στο Κάστρο της Καλαμάτας και θα ακολουθήσει περιοδεία σε αρχαιολογικούς χώρους της περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Αρχαία Μεσσήνη και ο Μυστράς, αλλά και σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Η Οδύσσεια είναι ένα άκρως γοητευτικό παραμύθι με φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια, που εύκολα διαβαίνει όποιος ταξιδευτής επιθυμεί, μέσα από την αφήγηση, να γίνει συνοδοιπόρος του Οδυσσέα. Είναι ένα κείμενο αρχετυπικό, ποιητικό, που μπορεί να διαβαστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Μύηση στην ενήλικη ζωή. Επώδυνη διαδρομή προς τη γνώση, πορεία προς την ουσιαστική ενηλικίωση, καταγραφή ενός περάσματος από την προϊστορία των ηρώων και των κατορθωμάτων τους όπως καταγράφονται στα Έπη, στην εποχή της ιστορίας του νοήμονος όντος. Πέρασμα από τη βουκολική οικονομία του ανταλλάξιμου προϊόντος στην πρώιμη καπιταλιστική οικονομία του οικογενειακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δικαίου. Αγώνας για την επιστροφή στη μήτρα και την αναγέννηση.

Στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας προτείνει την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”. Ένα ξεχωριστό ανέβασμα στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, σε μια παράσταση όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

Σε μια προσπάθεια στήριξης του κλονισμένου πολιτιστικού τοπίου, η παράσταση προγραμματίζεται να παρουσιαστεί, έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, στο Κάστρο της Καλαμάτας, στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Μεσσήνης, της αρχαίας Ολυμπίας, στον Μυστρά, στα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης, στο αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, στην αρχαία Ήλιδα, στον Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα και σε άλλους χώρους πολιτισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στον Μαραθώνα και την Πετρούπολη, ενώ στις 30 Αυγούστου, η “Οδυσσέως σχεδία” θα παρουσιαστεί στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο τίτλος της παράστασης “Οδυσσέως σχεδία” είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

 • Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
 • Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Μαργαρίτης
 • Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
 • Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
 • Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
 • Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας

Προπώληση εισιτηρίων στο Viva.gr  και στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας κάθε Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00 – 13:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
Url: dipethe.kalamatafaris.gr
Τηλ.:
27210-82616
FB: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας

«ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΣΧΕΔΙΑ» - PhotoGallery

«ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΣΧΕΔΙΑ» - Video

Ένα συμβολικό παραμύθι με πνευματικές προεκτάσεις σε μια παράσταση που κάνει το θεατή συνοδοιπόρο του Οδυσσέα. Αφήγηση του σπουδαίου έργου του Ομήρου με τον εξαιρετικό τρόπο που το είδε ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης, με τίτλο “Οδυσσέως σχεδία”, μπορεί να απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό απόψε, 27 Αυγούστου, στην τελευταία του παράσταση στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Ο Γιάννης Μαργαρίτης είδε τον αέναο μύθο με ευαισθησία και γνώση και μέσα στα 90 λεπτά της παράστασης κατάφερε να αποδώσει τα χρώματα, το μύθο και τις εμβληματικές περιπέτειες του Οδυσσέα και των συντρόφων του, αναδεικνύοντας το φιλοσοφικό και πνευματικό υπόβαθρο του έργου.