ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας παρουσιάζει, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. την παράσταση κούκλας  ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ από την γαλλική ομάδα θεάτρου ΑΝΙΜΑ ΤΗΕΑΤΡΕ .

Η εκδήλωση θα γίνει στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά  και των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.

Στην παράσταση  παρουσιάζεται η ιστορία  των διώξεων και του ξεριζωμού των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας, πλαισιωμένη  από την ελληνική μουσική μορφή του Ρεμπέτικου. Η ιστορία του Ρεμπέτικου είναι συνυφασμένη με τις ιστορικές αυτές στιγμές γιατί εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1920 όταν κύματα μεταναστών, κυρίως Ελλήνων απελάθηκαν από τη Μικρά Ασία.

Αυτό το δημοφιλές είδος μουσικής έγινε συντροφιά των προσφύγων όταν ήρθαν στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, γνωρίζοντας μια μεγάλη αναγέννηση.

Το έργο λοιπόν παρουσιάζει την Οδύσσεια των προσφύγων σε ένα θεατρικό, εικαστικό και μουσικό ταξίδι με εικόνες, μαριονέτες, σκιές,  βιντεοπροβολές  δημιουργώντας  μια “φανταστική” διάσταση. Η μουσική του έργου δίνει την ουσία και το άρωμα της Οδύσσειας που αφηγούνται οι καλλιτέχνες. Η μουσική εκτελείται κατά τη διάρκεια όλης της παράστασης  με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Αποτελεί το κοινό σημείο που διατρέχει όλο το έργο, σε μια ατμόσφαιρα μυθοπλασίας  στην οποία το παρελθόν και το παρόν διασταυρώνονται και αναμειγνύονται, επιτρέποντάς μας να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε αυτή την ατελείωτη ιστορία της προσφυγιάς και τους λόγους  που οδηγούν στο ξεριζωμό ολόκληρων πληθυσμών να αναζητούν καινούργιες πατρίδες.

 

Ο συγγραφέας του έργου Παναγιώτης Ευαγγελίδης αναφέρει:

“Στο έργο, η ανθρωπότητα αναδύεται και περιφέρεται με ένα μαγικό τρόπο

από τα σιωπηλά χείλη των μαριονετών και  τον ήχο του ρεμπέτικου.

Έτσι μπορούμε να ασχοληθούμε με θέματα έντονα πολιτικά  όπως ο πόλεμος, εξ αιτίας του οποίου γίνονται οι διώξεις και ο ξεριζωμός ατόμων και ολόκληρων πληθυσμών από τις χώρες τους. Το κουκλοθέατρο μέσα από αυτή την παράσταση μπορεί πραγματικά να μας προσφέρει συναισθηματική  κάθαρση”.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΚΑΝΤΖΑΣ
Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Συνθέτης & μουσικός : NICOLO TERRASI
Κουκλοπαίκτριες: IRENE LENTINI & MAGALI JACQUOT
Τεχνική διεύθυνση: NICOLAS SCHINTONE
Κατασκευή μαριονετών και αξεσουάρ :DEMY PAPADA & DIMITRIS STAMOU

(Co Merlin Puppet Theatre)

Σχεδιασμός φωτισμού : JEAN-LOUIS FLORO
Σχεδιασμός βίντεο : SHEMIE REUT
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα
Ηλικία θεατών: από 9 ετών
Τρέιλερ παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=Xod5UY3dsVI

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της ομάδας ANIMA THEATRE

Η θεατρική ομάδα  Anima Theatre σχεδιάζεται και γεννιέται στη Μασσαλία το 2004 από το Γιώργο Καρακάντζα  και την Claire Latarget.

Για περισσότερα από 15 χρόνια, έχουν παρουσιάσει και γράψει περισσότερα από

δεκαπέντε παραστάσεις χρησιμοποιώντας την τέχνη της μαριονέτας, το αντικείμενο, το παιχνίδι σκιών, τις τεχνολογικές δυνατότητες κ.λπ. Μερικές παραστάσεις σηματοδοτούν το ταξίδι της ομάδας: Le Cabaret des Âmes Perdues, Mister H, Yeti,

Yeti pas?, Ikare, Le Rêve de la Joconde, Mijaurées, Gojira, Entrelacs,

Mécanique. Η τελευταία παρουσιάστηκε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας με μεγάλη επιτυχία.

Το Anima Theatre εργάζεται για την καλύτερη εφαρμογή του στο δίκτυο των

μαριονετών, καλλιτεχνών και κοινού,  με πρωτότυπους και καινοτόμους τρόπους για αυτή την τέχνη του θεάτρου. Εκτός από  τις παραστάσεις, το Θέατρο Anima προσπαθεί να εξοικειώσει τον κόσμο με την τέχνη της μαριονέτας, διοργανώνοντας εργαστήρια, σκηνές, εκδηλώσεις και συναντήσεις.

Το 2013, το Θέατρο Anima διοργανώνει το έργο Le Marché noir des Petites Utopies προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει μια τέχνη που δεν σταματάει να καινοτομεί και ταυτόχρονα διατηρεί αυτή την παράδοση ζωντανή.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Claire Latarget αποχωρεί και ο Γιώργος Καρακάντζας συνεχίζει να ηγείται της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του θιάσου.

Το θέατρο Anima έχει δικό του θέατρο στη Μασσαλία. Ο Γιώργος Καρακάντζας συνεργάζεται καλλιτεχνικά  και με το θέατρο La Garance, της εθνικής σκηνής του Cavaillon από τον Σεπτέμβριο του 2019.