Αποσπάσματα ενός δείπνου: ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ

Την προηγούμενη άνοιξη, ο Θίασος Ωκύπους, έπειτα από πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Γιάννη Μαργαρίτη, είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει το συμποσιακό δρώμενο Αποσπάσματα ενός δείπνου: οι μετανάστες της γεύσης. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου επρόκειτο να ξετυλίξουμε ιστορίες που σχετίζονται με τη διατροφή και να ταξιδέψουμε από την Καλαμάτα σε άλλους τόπους, σε μια περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο.

Το ξέσπασμα της πανδημίας δε μας επέτρεψε να μοιραστούμε ούτε τις ιστορίες αυτές ούτε το κοινό τραπέζι. Οι εξελίξεις μάς αποτρέπουν από το να παρουσιάσουμε ένα ζωντανό θέαμα. Το να φάμε και να πιούμε μαζί είναι κι αυτό απαγορευτικό.

Έκτοτε, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να φτάσουμε στο κοινό και να αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες. Έπειτα από πολλές συζητήσεις, απογοητεύσεις, επανεκκινήσεις και μία πεποίθηση να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, παρόλα τα εμπόδια, καταλήξαμε σε έναν τρόπο που να  παραπέμπει σε άλλες εποχές: σκεφτήκαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας  μέσα από το ταχυδρομείο!

Ο τρόπος αυτός μας επιτρέπει να μοιραστούμε τις ιστορίες μας με ασφάλεια, ενώ παράλληλα μας ξαναθυμίζει συναισθήματα που έχουμε ξεχάσει (ή που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ): την προσμονή για την άφιξη μιας επιστολής που περιμένουμε, την έκπληξη με το περιεχόμενό της, τη μοναδική σχέση που δημιουργείται μεταξύ ενός αποστολέα και παραλήπτη, αγνώστων μεταξύ τους.

Για τη δημιουργία της επιστολικής αυτής δράσης μαζευτήκαμε από πολλά μέρη: την Καλαμάτα, την Αθήνα, το Ναύπλιο, αλλά και τη Ζυρίχη και τη Σάλτα, στη Βόρεια Αργεντινή. Όλους αυτούς τους μήνες είχαμε μείνει αποκλεισμένοι στα μέρη που βρισκόμασταν, όταν τα σύνορα άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Σε τέτοιους καιρούς στασιμότητας, αποκλεισμού και εγκλεισμού, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα διαφορετικό ταξίδι: να βρεθούμε σε άλλες εποχές, να γνωρίσουμε ανθρώπους που (ίσως) έζησαν κάποτε και χάθηκαν μέσα στην ανωνυμία, ανθρώπους δικούς μας ή και εντελώς αγνώστους.

 

Ονομάζουμε τη δράση αυτή Αποσπάσματα ενός δείπνου: επιστολές από μακριά.

Οι φάκελοι που θα αποσταλούν μέσω ταχυδρομείου σε συνέχειες, θα περιέχουν τις ιστορίες και μια σειρά από εκπλήξεις, που θα έχουμε δημιουργήσει με τη συνδρομή και άλλων καλλιτεχνών.

Όσες και όσοι επιθυμείτε να γίνετε παραλήπτες των επιστολών μας, μπορείτε να στείλετε μέχρι την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου ένα μήνυμα με το ονοματεπώνυμο, την ταχυδρομική και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο παρακάτω email:

okypustheatre@gmail.com

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  

Γεωργία Κουτσούκου, Mariana Kútulas Vrsalović, Ιλιάνα Παζαρζή,
Σταμάτης Πολενάκης, Μαργαρίτα Σταυράκη, Αθηνά Στούρνα,
Άννα Τσίχλη-Boissonnas και άλλοι, προσκεκλημένοι καλλιτέχνες

 

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ-ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΑΣ:

Ανδρέας Ζαγάκος

Η δράση αυτή είναι μία συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, του Θιάσου Ωκύπους και της Ομάδας7

 

Με την ευγενική υποστήριξη

 

 

 

Θίασος Ωκύπους

Ο Θίασος Ωκύπους ιδρύθηκε το 2006 και εδρεύει στο Ναύπλιο. Πρόκειται για έναν πολυπολιτισμικό θίασο, με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική. Η συνεργασία αυτή δίνει ως αποτέλεσμα έναν πολύπλευρο διάλογο σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας, γλωσσών, πολιτισμών, με τελικό αποδέκτη ένα εξίσου πολύμορφο κοινό.

Οι παραστάσεις του Θιάσου Ωκύπους έχουν παρουσιαστεί σε μη θεατρικούς χώρους (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πλατείες, εγκαταλελειμμένα σχολεία, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) και σε θέατρα, στην Αθήνα και την Περιφέρεια. Οι παραστάσεις του Θιάσου Ωκύπους έχουν ταξιδέψει σε Εθνικά και Διεθνή Φεστιβάλ και Διεθνείς Εκθέσεις Σκηνογραφίας (Διεθνής Έκθεση Σκηνογραφίας World Stage Design, Cardiff, 2013, Prague International Fringe Festival, Πράγα, 2012, 1ο Φεστιβάλ Βορείου Αιγαίου, Λήμνος και Άη-Στράτης, 2010, Μικρό Φεστιβάλ, Θέατρο Ούγκα Κλάρα, Θεσσαλονίκη, 2008, κ.ά.). Το 2009, ο Θίασος περιόδευσε στην Αργεντινή (Buenos Aires και Salta), όπου παρουσίασε τη δουλειά του στα Ελληνικά και τα Ισπανικά, σε θέατρα και μουσεία.